Για τη διάγνωση αυτοάνοσων εγκεφαλίτιδων προσθέσαμε πρόσφατα και τις εξετάσεις για αυτοαντισώματα κατά των πρωτεϊνών

  • mGluR1 (metabotropic glutamate receptor-1)
  • mGluR5 (metabotropic glutamate receptor-5)
  • GABAA(GABA receptor type-A)
  • DPPX (dipeptidyl-peptidase-like protein-6)
  • Iglon5

στον ορό του αίματος ή στο ΕΝΥ.

Επίσης για την πληρέστερη διάγνωση της Alzheimer προσθέσαμε και την μέτρηση των τιμών του β-αμυλοειδούς 1-40 (επιπλέον των β-αμυλοειδούς 1-42, Tau και pTau), ενώ για την πληρέστερη διάγνωση της Creutzfeldt-Jacobdisease συνιστάται, επιπλέον από την μέτρηση της 14-3-3, και η μέτρηση των τιμών των Tau και pTau.

Σχετικές πληροφορίες παραθέτονται παρακάτω:

Τα αντι-mGluR1 αντισώματα ανιχνεύονται σε αυτοάνοση παρεγκεφαλίτιδα, ενώ τα αντι-mGluR5 αντισώματα ανιχνεύονται κυρίως σε μεταιχμιακή εγκεφαλίτιδα.

Τα δύο αυτά αντισώματα σχετίζονται και με συνύπαρξη λεμφώματος Hodgkin.

Τα αντι-GABAAR αντισώματα ανιχνεύονται σε αυτοάνοσες εγκεφαλίτιδες με ανθεκτική επιληψία ή επιληπτική κατάσταση και συχνά συνυπάρχουν με άλλα αυτοαντισώματα, όπως αντί-TPO και αντί-GAD65.

Τα αντι-DPPX αντισώματα ανιχνεύονται σε αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα με υπερδιέγερση του ΚΝΣ, όπως ευερεθιστότητα, μυόκλωνο, ακαμψία, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις, δυσαυτονομία και δεν έχουν συσχετιστεί με κακοήθεια. 

Τα αντι-Iglon5 αντισώματα ανιχνεύονται σε ασθενείς με διαταραχές ύπνου REM και NREM με αποφρακτική υπνική άπνοια και συριγμό. Επίσης παρατηρούνται κινητικές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς. Δεν έχουν συσχετιστεί με κακοήθεια.

Alzheimer: Ο λόγος των συγκεντρώσεων β-αμυλοειδές(1-42)/β-αμυλοειδές(1-40) παρέχει μία επιπλέον ένδειξη για την διάκριση της Alzheimer από την αγγειακή άνοια.

CJD: Υψηλή συγκέντρωση Tau (>1400 ng/L) και υψηλός λόγος των συγκεντρώσεων Tau/p-Tau (>17-25) θεωρούνται πλέον αρκετά αξιόπιστοι παράμετροι για τη διάγνωση της CJD. Μαζί με υψηλές τιμές της 14-3-3 ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη διάγνωση της CJD.

Το νέο παραπεμπτικό στην σελίδα «πληροφορίες για γιατρους» συμπεριλαμβάνει και αυτές τις εξετάσεις.


iso s new

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

sima png EN

Έσλιν  3, Αμπελόκηποι, Αθήνα 11523, Τηλ 210-6411060 & 210-6429969

Emails: info(at)neurodiagnostics.gr & stzartos(at)gmail.com

menu6a

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD hostplus 35