Σε μερικούς ασθενείς με oπτική νευρομυελίτιδα (ΝΜΟ) παρατηρούνται περιστασιακά ογκόμορφες απομυελινωτικές πλάκες. Πρόσφατα, σε συνεργασία με δύο άλλα εργαστήρια  (Türkoğlu et al. 2017) περιγράψαμε έναν ασθενή με NMO, αρνητικό για αντισώματα κατά AQP4, αλλά θετικό για AQP1 αντισώματα, ο οποίος εμφάνισε υποτροπιάζουσες ογκόμορφες απομυελινωτικές βλάβες με ήπια νευρολογικά συμπτώματα και καλή ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία. Η παθολογική ανάλυση βιοψίας του εγκεφάλου αποκάλυψε την παρουσία μιας φλεγμονώδης απομυελινωτικής βλάβης, με διατήρηση της AQP4, αλλά έλλειψη της AQP1, εναπόθεση IgG και μερική εκφύλιση των αστροκυττάρων. Ως εκ τούτου, αυτό είναι το πρώτο στοιχείο ότι τα αντί-AQP1 αντισώματα ίσως μπορούν να προκαλέσουν την απώλεια της AQP-1 από τα αστροκύτταρα που θα μπορούσε να οδήγηση σε ανεπαρκή απομάκρυνση της περίσσειας υγρών και έτσι να προκαλέσει ογκόμορφες απομυελινωτικές βλάβες. Αναμφίβολα πολλές ακόμη μελέτες πρέπει να ακολουθήσουν για να δειχθεί αν πράγματι τα αντι-AQP1 αντισώματα είναι παθογόνα σε όλους ή έστω σε πολλούς ασθενείς με αυτά τα αντισώματα.

 

Türkoğlu R, Lassmann H, Aker FV, Tzartos J, Tzartos S, Tüzün E. Recurrent tumefactive demyelinating lesions: a pathological study. ClinNeuropathol. 2017 Feb 17. doi: 10.5414/NP301005.

(η δημοσίευση είναι διαθέσιμη σε όποιον μας την ζητήσει στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)


iso s new

ΝΕΑ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

sima png EN

Έσλιν  3, Αμπελόκηποι, Αθήνα 11523, Τηλ 210-6411060 & 210-6429969

Emails: info(at)neurodiagnostics.gr & stzartos(at)gmail.com

menu6a

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD hostplus 35